Martine máš za sebou jako trenér další týmový úspěch v podobě postupu. Gratuluji. Jak bylo v průběhu sezóny obtížné najít tu správnou týmovou chemii?

“Postup je hlavně zásluhou všech hráčů, kteří byli během sezóny na hřišti. Já stál přece jen za mantinelem, takže jak dopadne sezóna, bylo hlavně na nich. Na týmové chemii mámě stále na čem pracovat, zejména je nutné, aby mladší hráči zlepšili přístup v řadě věcí, a pak mohou získat daleko větší respekt u zkušenějších hráčů, kteří florbal nějaký ten pátek hrají a stále mu věnují víc svého volného času než mladší ročníky. To je bohužel špatně.”

Špice soutěže byla velmi vyrovnaná a o našem úspěchu rozhodlo až poslední utkání sezóny. Pro florbal a fanoušky jedině dobře. Necítil jsi nervozitu, když se blížil konec sezóny a vše bylo stále otevřené?

“Já už to říkal hráčům před posledním turnajem, že po sportovní stránce je dobře, že to takto dopadlo. V Prostějově se o první místo popraly dva týmy, které se celou sezónu střídaly na první příčce, takže jak píšeš, pro prostějovského fanouška florbalu nádhera. Za mě jsem nervozitu příliš necítil, věděl jsem, že sestava, která hrála poslední turnaj, byla velmi silná, jen bylo nutné některé hráče v posledním zápase udržet na uzdě a hrát trpělivě a čekat na chybu soupeře. Osobně si myslím, že předposlední turnaj v Přerově byl pro nás daleko složitější jak po sportovní, tak psychické stránce.”

V průběhu sezóny se v sestavě objevovali vybraní junioři. Jak hodnotíš s odstupem jejich vystoupení?

“Tak jednoznačně nejvyšších kvalit dosahuje Ondřej Král, který letos odehrál část sezóny za muže „A“ a část sezóny v FBS Olomouc, kde hrál KB ligu juniorů a pár zápasů i v Divizi. Z toho by si ostatní junioři, ale i někteří muži, měli vzít příklad, co se týká přístupu k florbalu. Druhým juniorem, kterého jsem na začátku vůbec neznal, je gólman Honza Weidinger. V průběhu sezóny mě začal přesvědčovat, že to myslí opravdu vážně a jeho účast na trénincích byla velmi vysoká.”

“V druhé vlně pak na tom nejsou špatně Matěj Ošťádal a Adam Čejka, tam je však potřeba přidat na účasti na trénincích. U ostatních juniorů jsem buď bohužel postrádal větší florbalovou dovednost, nebo byla velmi špatná jejich účast na trénincích, přestože florbal hrát umějí. Zde mám i jeden krásný příklad, když jeden junior dostal v sezóně možnost jet dvakrát za muže „A“ a dvakrát odmítl, protože se mu moc nechtělo a našel si vždy něco důležitějšího. Toto si troufám říct, že ze starší generace by nikdo neudělal, neboť jsme chtěli hrát za každý tým v klubu, když to jen šlo.”

Po několika kolech jsi vytáhl z B týmu Pavla Bezoušku, který svoji šanci chytil za pačesy. Vždy to byl útočný typ hráče a dá se i říci střelec. Proč jsi jej najednou postavil právě do obrany?

“Potřeboval jsem najít dalšího hráče do obrany, který bude zodpovědný směrem dozadu a nedá soupeři nic zadarmo. Navíc Pavel se mi líbil, neboť chodil poctivě na tréninky, takže bylo nutné mu dát šanci, zvláště když obránců jsme měli tak akorát, takže když někdo nemohl, byl problém. Jestli je ale podle mě někde Pavlova slabina, tak je to právě v té střelbě, na té musí zapracovat.”

Na začátku sezóny se připojil k týmu Richard Rexa, který do týmu přinesl novou energii a zdá se že zapadl. Jak hodnotíš výkony této zahraniční posily?

“Je tu super kluk do party, který nechá na hřišti vše a nezkazí žádný fórek. Trochu mi u něj chybí, že někdy má rychlejší ruce, než hlavu a je tak občas příliš zbrklý. Na tomto ale pracujeme v podstatě skoro celou sezónu a věřím, že se to zlepší”.

Dokážeš nám poodhalit s čím jsi byl spokojený a s čím naopak ne?

“Za mě jednoznačně se musí zlepšit přístup mladší generace mužů a juniorů. Je potřeba to brát vážněji a to i mimo florbalové tréninky, pokud chce Prostějov hrát vyšší soutěže. 1 – 2x týdně sportovní aktivita prostě nestačí.”

“Druhým negativem co se mi nelíbilo je, že jsme nedokázali vyhrát zápasy, které jsme měli velmi dobře rozehrané a lacinými chybami jsme soupeři darovali zápas.”

“Pozitivem je, že zejména v druhé polovině sezony, jsme dokázali otočit zápasy, kde jsme prohrávali. Dále nebyly špatné přesilovky, v kterých jsme se dokázali prosadit a co je zde potřeba zmínit, že se výrazně zlepšil přístup všech hráčů do obrany, neboť jsme dostali velmi málo gólů, zvláště když to srovnám s předchozími ročníky.”

Kam se budou ubírat Tvé kroky v příští sezóně? Všichni by jistě rádi věděli jestli budeš nadále pokračovat jako lodivod na střídačce našeho A týmu.

“S vedením klubu o tom budeme jednat. Momentálně jsou na stole dvě nabídky. Rád bych v tom měl jasno do půlky června.”