Richard Rexa je slovenský florbalista s reprezentačními zkušenostmi. Florbalově vyrostl v Košicích, reprezentoval Slovensko na mistrovství světa juniorů ve Švédsku v roce 2015. Do našeho klubu přišel z pražských Panters na konci září, kdy se poprvé objevil v sestavě ve čtvrtém kole Poháru České pojišťovny. Zapsal se do statistik v A týmu třemi brankami a potvrzuje tak roli posily.

Rišo, jelikož jsi nováček v našem klubu prosím krátce se nám představ.
Narodil som sa v Košiciach, študujem na Palackého Univerzite v Olomouci do toho si privyrábam masírovaním. Túto zábavku som si našiel v Prahe kde som strávil nejaký čas svojho života.

Jak dlouho se věnuješ florbalu, kdo Tě k němu přivedl a v jakém klubu jsi začínal?
K florbalu som sa dostal už ako malý chlapec. Pri ceste zo školy som uvidel chlapca s nezvyčajnou taškou prechádzať po druhej strane cesty. Opýtal som sa ho čo to nesie a on mi ukázal florbalku. Už ako malý som miloval hokejky a všetky športy s nimi spojené, takže už vtedy som vedel že si to musím vyskúšat. Bolo to počas druhej triedy základnej školy, čiže už to bude nejakých 11 rokov čo sa tomuto športu venujem. Bolo to v klube ATU.

Prošel jsi Košicemi, okusil jsi slovenskou reprezentaci a naposledy jsi nastoupil k několika utkáním za pražské Panthers. Z jakého důvodu sis vybral právě Prostějov?
V prvom rade som spoznal člena klubu Jindra Kratochvíla. Vysvetlil mi ako to chodí , ako to v klube vyzerá, videl som pár zápasov a keď som videl v akom kolektíve mám možnosť hrať, tak to prišlo bez zaváhania. Týmto by som sa tak isto rád poďakoval Jindrovi.

V roce 2015 jsi reprezentoval Slovensko na Mistrovství světa juniorů ve švédském Helsingborgu. Jaké máš vzpomínky na toto obodobí?
V tomto období to boli dosť zmiešané pocity . Splnil sa mi detský sen, pre ktorý som toho veľmi veľa obetoval, zažili a vybojovali sme vtedy historický úspech pre Slovenský Florbal, tým že sme skončili piaty po svetovej špičke 4 mužstiev, ktoré asi netreba predstavovať. Treba ale aj povedať že to mohlo byť lepšie aj z týmového aj z individuálneho pohľadu ale vytvorila sa veľmi silná a dobrá partia, v ktorej mal každý svoje presné miesto a spomínanie na tieto časy mi stále vyčarí úsmev na tvári.

V našich barvách sis připsal již několik startů. Nastoupil jsi v poháru a lize za A tým i B tým. Na kontě máš již i nějaké body. Jak hodnotíš začátek sezony?
Začiatok sezóny nehodnotím až tak kladne, keďže sme prehrali hneď prvý zápas, na ktorý som nastúpil. S pribudajúcimi zápasmi sa mi to však začína stále viac páčiť a myslím, že sme na správnej ceste k tomu, čo cheme dosiahnuť.

A tým vyhlásil před sezonou postup do vyšší soutěže a Ty jsi přišel jako jedna z posil. Prozradíš nám jaké jsou Tvé přednosti a co by naopak bylo podle Tebe dobré zlepšit?
Dovolím si povedať že moje nohy sú moja prednosť, i keď to bolo už aj lepšie . Myslím si, že priestor na zlepšovanie je tu vo všetkom a stále.

Výběr čísla Tvého dresu má nějaký význam nebo je čistě náhodný?
Zvyčajne pre mňa mali všetky čísla, ktoré boli na mojom drese nejaký význam. Momentálne to je trochu inak, mám náhodné číslo 16 a zistil som, že mi je to úplne jedno.

Když se nevěnuješ zrovna florbalu čemu dalšímu se rád věnuješ ve svém volném čase?
Zimné, letné športy, pri ktorých sa mi vyplavuje aspoň trošku adrenalínu sú pre mňa. Mám tak isto maličkého obra, je to pes, ale beriem ho skôr ako najlepšieho spoločníka k všetkému, čo nie je spojené s jedením.