Vítám Tě u dnešního rozhovoru, Tome. První otázky bych rád směřoval na tvou kariéru, ve které sis prošel dnes již neexistujícími mládežnickými kategoriemi v FbC Playmakers Prostějov a následně po přechodu do mužů jsi dostal možnost, chytat proti velice kvalitním soupeřům v tehdy ještě existující 2. lize a to dokonce na postu jedničky. Jaké na to máš vzpomínky? A mohl by jsi nám popsat své nejlepší florbalové momenty a případně dát mladším gólmanům radu, jak se stát dlouhodobě uspěšnými?

“Také Vás zdravím, milí čtenáři. Děkuji za pozvání k rozhovoru. Moje vzpomínky jsou určitě velice kladné, jak už v mládežnických kategoriích, kde se nám s juniorkou FBC docela dařilo, jak v lize, tak na různých turnajích např. na Czech Openu. Na ty roky nejraději a nejvíc vzpomínám. V tu dobu jsme byli opravdu dobrá parta, jak na hřišti, tak i mimo něj a co se týče mužské kategorie, tak to byla samozřejmě obrovská zkušenost a čest chytat 2. ligu a vůbec dostat tu šanci, protože v té době byla myslím si docela kvalitní a měla úroveň. Mé nejlepší florbalové momenty? To je těžká otázka po těch letech, ale za zmíňku stojí zkušenost, při které jsem se objevil na extraligovém tréninku týmu z Otrokovic. Pro každého brankáře jsou nejlepší momenty ty, při kterých se mu povede dobrý zákrok a podrží tak svůj tým, to si myslím, že je základ. :) Rada, jak se stát úspěšným? Zní takto – je to prostě a jen trénink, trénink a zase trénink a jak se říká taky trocha toho štěstíčka :D. Zkrátka na sobě pořád tvrdě pracovat a nikdy se nevzdávat.”

Jak jsem již zmínil, tak Tě čeká čtvrtá sezóna v řadě v barvách SK K2 Prostějov, ovšem do této sezóny půjdeš poprvé jako čerstvý otec. K této skutečnosti samozřejmě ještě jednou gratuluji. Myslíš, že dokáže tato událost posunout tvou motivaci na vyšší level? A jak by jsi zatím zhodnotil své vystoupení v uplynulých třech sezónách? Pro připomenutí všem čtenářům, jsi se k týmu připojil až po postupu do Regionální ligy. Tzn, že jsi zatím nemohl být součástí velkého týmového úspěchu, o to víc po něm musíš prahnout, je tomu tak?

“Děkuji. Ano, moje dcera Nikolka mě určitě požene dopředu a dokud mi to zdraví dovolí, tak do toho budu dávat maximum za celu rodinu až do konce mé kariéry. :) Po úspěchu skutečně prahnu, přesně, jak říkáš Honzo. Nejvíce mě mrzí první sezóna, do které jsem přišel do SK K2 s cílem pomoci vybojovat druhý postup v řadě, ale bohužel se to nepovedlo. Z toho jsem byl opravdu hodně smutný a co se týče posledních dvou let, tak nemůžu být ani trochu spokojen. Bylo to pro mě spíše trápení, jak výkonnostně, tak i v jiných aspektech, které ovlivnila má práce, kde docházím na ranní a odpolední směnu, což zapříčiní tréninkový deficit, který se poté projevuje na výkonech. No a ty tréninky, které stíhám byly většinou kvůli velkému počtu gólmanů velice neefektivní. Zbylo na mě jen velmi málo času a s tím souvisí velice nízký počet střel, kterým jsem musel čelit, zkrátka nebylo to nic s čím bych byl spokojen.Taková nízká zátěž na tréninku má přímý vliv na výkon v zápasech. Druhá stránka věci je zdraví, které člověk ovlivní jen malým coulem, naštěstí se nyní můj zdravotní stav drží jakž takž dobře.”

Do sezóny budeš nastupovat s gólmanskými kolegy Ficou a Pařenicou, kteří jsou se svými zkušenostmi zatím jen v plenkách, ve srovnání s tebou. Jak bude probíhat spolupráce? Budeš se snažit mladším kolegům dávat cenné rady, které jsi nasbíral za svou dlouholetou kariéru, tak aby se měli možnost rychleji zlepšovat, nebo se zkrátka gólmanské řemeslo musejí naučit sami?

Tak určitě. S oběma gólmany vychazím dobře a snažím se je motivovat a poradit jim, co a jak. Oni se už nemusí nic učit, jsou natolik staří, že vědí, co mají dělat, ale musí na sobě dál pracovat,t ak aby byli ještě lepšími, jak individuálně, tak společně na trénincích. Potenciál určitě mají, jen ho zužitkovat.”

A-tým mužů na následující sezónu vypadá velice ambiciózně. Hovoří se o možném posilování kádru, zaznamenány jsou již nějaké návraty, vyčistila se marodka, dokonce byl angažován nový trenér pan Martin Fráňa. Co si o těchto změnách myslíš? A jak ty osobně odhaduješ potencionální sílu kádru a šance na úspěch? Jako gólman máš možnost poznat kvalitu a připravenost každého spoluhráče pěkně na vlastní kůži, takže mě tvůj názor velice zajímá.

“Tak změny docela vítám a doufám,že k něčemu budou. Snad pomohou zvednout šance týmu natolik, abychom se mohli rvát o postup. Co se týče změny trenéra, tak pana Fráňu moc neznám, takže jsem zvědavý, jak nastaví tréninky a celý chod A-týmu. Kvalitu určitě máme a jak už jsem avizoval, doufám,že budeme bojovat o nejvyšší příčky. Bude také záležet,j ak každý přistupoval k letní přípravě.”

Když už jsme nakousli sílu kádru a nového trenéra, tak by mě zajímali dvě věci. Kde vidíš hlavní sílu týmu a kde jsou naopak největší slabiny? A druhá otázka. Co bys rád,aby trenér změnil,či vylepšil?

Hlavni sílu vidím v komplexnosti týmu, pokud budeme bojovat jako jeden tým a nehrát individuálně, tak máme dobré šance, ale to se vše ukáže v sezóně. Slabiny? Tak to jsou jednoznačně naše první třetiny, to bývá katastrofa. Od trenéra bych určitě uvítal lepší a dynamičtější tréninky zaměřené na střelbu, ale to opět beru z gólmanského hlediska. Taky bych si přál, aby ty tréninky měly “koule”

Tak tímto bychom uzavřeli první část rozhovoru a teď se vrhneme na sérii krátkých otázek a odpovědí.Pojďme na to.

Oblíbené číslo a proč?

“72. Měl to můj oblíbený hokejový gólman Dušan Salfický v Plzni.”

Oblíbený sportovní tým?
“Boston Bruins z NHL.”

Sportovní vzor?

“Nikdo konkrétni. Prostě celá gólmanská sorta.”

Kdo tě přivedl k florbalu?

“Vesměs nikdo. Chytával jsem od malička pozemák a na školních turnajích, po základce jsem se rozhodoval, kde to zkusit a tak v tu dobu jsem našel inzerát v novinách, že se hledají gólmani do FBC, a tak jsem se přihlásil a už hraju třináct let.”

Oblíbený spoluhráč?

“Jakub Krnáč, jelikož jsme toho hodně prožili právě v mládežnických kategoriích FBC.”

Oblíbené jídlo?

“Pizza, jednoznačně.”

Záliby kromě florbalu?

“Fitness,tenis,plavání,kolo,inline brusle a teď hlavně rodina.”

A poslední otázka. Co by jsi vzkázal soupeřům do příští sezóny?

“Ať si koupi papírové kapesničky, protože budou prohrávat!”

Tak a je tu konec rozhovoru. Moc Ti děkuji za všechny tvé odpovědi. A do další sezóny Ti přeji jen samá vydařená představení. Uvidíme se na 2. kole poháru. Měj se hezky.